Categories
Main menu

Pensasruusut

Vahvat ja kestävät pensasruusut!

Juhannusruusut, kurttulehtiruusut ja muut pensasruusut ovat ruusuista kaikkein kestävimpiä. Ne tulevat toimeen huonoissakin kasvuoloissa, sietävät tuulta ja kuivuuttakin hämmästyttävän hyvin. Pensaiden kasvu on voimakasta ja ne peittävät kasvupaikkansa hyvin. Omajuuriset ruusut leviävät juurivesojen avulla ja muodostavat ajan myötä tiheitä kasvustoja. Kukkien väri, koko ja kerrannaisuus riippuvat lajikkeesta. Esim. juhannusruusut kukkivat alkukesällä tuoksuvin kukin ylenpalttisen runsaasti. Neilikka- sekä kurttulehtiruusut ovat kaikkein ahkerimpia kukkijoita, ne uusivat kukintaansa vielä pääkukinnan jälkeenkin pitkälle syksyyn. Kauniin syysvärin lisäksi useimpiin pensaisiin muodostuu syksyllä runsaasti kiulukoita.

Kasvupaikka ja -alusta

Pensasruusut kasvavat hyvin puolivarjoisellakin paikalla, mutta kukinta on runsainta auringossa. Kasvualustaksi kelpaa tavallinen multaisa puutarhamaa, joka on kalkittu ja peruslannoitettu. Hyvin saviseen maahan lisätään kompostimultaa sekä hiekkaa tai turvetta.

Istutusaika

Esipakatut taimet istutetaan keväällä kasvukauden alussa taimien ollessa lepotilassa. Astiassa kasvatettuja ruusuja voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Istutus

Poista esipakatuista ruusuista muovi- ja verkkopussit. Lyhennä pitkiä juuria ja poista viottuneet sekä katkenneet juuret. Juurten leikkaus edistää juurtumista sekä hiusjuuriston kasvua. Ennen istutusta liota juurakoita vedessä väh. 3 tuntia. Kastele istutuskuoppa hyvin ja anna veden imeytyä pohjamaahan. Istuta taimet niin syvälle, että varttamiskohdan yläpuolelle tulee vähintään 12-15 cm multaa. Täytä istutuskuoppa ja tiivistä maa kevyesti. Leikkaa taimet siten, että niihin jää 3-5 vahvinta, 15-20 cm mittaista versoa. Heikot versot leikataan kokonaan pois. Myös astiassa kasvatetut vartetut ruusut istutetaan syvään. Juuripaakkua ei kuitenkaan hajoiteta ja ruusujen ollessa kasvussa istutusleikkausta ei tarvitse tehdä. Mikäli taimi on omajuurinen se istutetaan samaan syvyyteen kuin kasvatusastiassa. Kasvuunlähdön varmistamiseksi kastele istutuksen jälkeen runsaasti, noin 10 litraa vettä / taimi 1-2 kertaa viikossa.

Kastelu ja lannoitus

Vanhat, hyvin juurtuneet ruusupensaat tulevat toimeen niukallakin kastelulla ja kestävät kuivuutta hyvin. Keväällä pensaiden tyville lisätään kompostimultaa tai pensaita lannoitetaan orgaanisilla seoslannoitteilla esim. Viherbiolla. Uudelleen kukkivilla lajeilla lisälannoitus kasvukaudella edistää loppukesän kukintaa. Elokuun alusta lähtien käytetään vain typettömiä syyslannoiteita, jotta pensaat tuleentuvat ennen talvea.

Talvihoito

Paras talvisuoja on kunnollinen lumipeite. Pensasruusut ovat yleensä hyvin talvenkestäviä, eikä niitä tarvitse erikseen suojata.

Leikkaus

Pensaiden leikkaus parin vuoden välein pitää kasvustot elinvoimaisina ja hyväkuntoisina. Poista ränsistyneitä ja huonosti kukkivia oksia, jotta uudet versot saavat valoa ja tilaa kasvaakseen. Pitkiä, honteloita versoja voi lyhentää puolella haaroittumisen edistämiseksi. Etenkin neilikkaruusuilla versojen ajoittainen voimakas typistys pitää ne alhaalta asti tuuheina. Osa juhannusruusun ja kurttulehtiruusun lajikkeista kestää hyvin versojen alasleikkuun kolmen-neljän vuoden välein.

t
Shopping Cart more
0 items
t
News more
Suomen Verkkomaksut